Sla menu over Meer over toegankelijkheid
Veenkoloniën

Watertoren Stadskanaal

Rijksmonument krijgt nieuw leven

Onix Architecten

Stadskanaal
Stadskanaal
  • Wat houdt het project in?

    De watertoren in Stadskanaal krijgt een nieuw leven met een nieuwe functie

  • Waarom?

    Omdat het rijksmonument al 30 jaar leeg stond

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Ontwerpfase

Na 30 jaar leegstand krijgt de watertoren in Stadskanaal een nieuw leven. Het rijksmonument in Amsterdamse schoolstijl van Architect H.F. Mertens is tot eind jaren tachtig in gebruik geweest.

De herbestemming

De eigenaren willen de toren waar nodig volledig restaureren en er nieuwe functies als kantoren, horeca en een woning aan toevoegen. Gekozen is voor lichte flexibele toevoegingen die de toren zo veel mogelijk intact laten. Zo blijven de karakteristieke elementen zichtbaar.

De KlimOp!

De Klimop! is een volume dat langzaam door de toren heen ‘groeit’. Op zoek naar het water, licht en lucht vormt het een nieuwe route in de toren. Het nieuwe klimpad stelt de bezoeker in staat door de toren te wandelen tot op het dak. De Klimop! zigzagt van verdieping naar verdieping en verbindt de toegevoegde functies. Het meest bijzonder wordt de route dwars door de originele watertank: door een gat in de bodem betreed je straks de donkere ruimte van de tank.

KERNKARAKTERISTIEKEN VEENKOLONIËN

Dit project heeft betrekking op een aantal kernkarakteristieken van de Veenkoloniën. Die kernkwaliteiten zijn uiteengezet in de gebiedsbiografie.

  • De schaal en het karakter van de historisch gegroeide dorpsstructuur:
    • De strikte ordening en samenhang van de bebouwing en beplanting met het ontginningssysteem van kanalen en wijken.
    • Grote, zeer open en onbebouwde percelen aan de 'achterkanten' van de linten de overgang vormen naar het open achterliggende gebied.
    • Aanwezigheid van verdichtingen en daarmee herkenningspunten binnen de linten bij de bruggen, sluizen, fabrieken en/ of watertorens.