-
Wat houdt het project in?
Een gereedschapskist bedoeld voor de verschillende dorpen in het aardbevingsgebied waarmee dorpsbewoners in het aardbevingsgebied zelf het typisch Groningse karakter van de bebouwing, het dorp en landschap kunnen bepalen
-
Waarom?
Het karakter van Groningen bewaren nu op allerlei plaatsen in het aardbevingsgebied versterking van woningen plaatsvindt
Typisch Gronings
Het tijdschrift Noorderbreedte en Libau deden in de zomer van 2017 een oproep aan Groningers om aan te geven wat zij typisch Gronings vinden. Het doel hiervan is het karakter van Groningen te bewaren nu op allerlei plaatsen in het aardbevingsgebied versterking van woningen plaatsvindt. De oproep leverde veel reacties op maar de vertaling naar erfgoed, ruimtelijke kwaliteit en landschap was lastig te maken.
Daarom heeft Studio MARCHA! samen met Groninger Dorpen, Tijdschrift Noorderbreedte en Ontwerpstation Loppersum een soort gereedschapskist ontwikkeld, die helpt bij het bepalen van de vraag wat typisch Gronings is. De gereedschapskist is bedoeld voor de verschillende dorpen in het aardbevingsgebied, zodat dorpsbewoners in het aardbevingsgebied zelf het typisch Groningse karakter van de bebouwing, het dorp en landschap kunnen bepalen. Zie de button onderaan deze pagina.
Gereedschapskist
In het aardbevingsgebied gebeurt veel. Schade aan huizen moet gerepareerd worden en sommige huizen moeten worden versterkt. Er is veel onduidelijk over wanneer werkzaamheden plaatsvinden en op wat voor vergoeding bewoners kunnen rekenen. Met de gereedschapskist van Typisch Gronings krijgen Groninger dorpen een stem in de vormgeving van het dorp. Door zelf met de identiteit van hun omgeving aan de slag te gaan, houden ze meer de regie over het behoud van de identiteit van hun omgeving. Omdat ze dit zelf doen en samen met hun medebewoners, ontstaat er ook een gedragen visie.
Thuis
In de gereedschapskist zitten vragen over de betekenis van het landschap, de ruimtelijke kwaliteit, het erfgoed, het dorp, plekken en ieders (t)huis. Aan de hand van opdrachten onderzoeken bewoners hoe ze dagelijks hun huis, dorp en landschap gebruiken en waarderen. Zo omschrijven ze hun favoriete plekken in het huis en in het dorp en verzamelen ze foto's of voorwerpen van wat ze typisch Gronings vinden. Ook bedenken ze samen met dorpsgenoten wat voor hen de gedroomde toekomst voor het dorp is.