Sla menu over Meer over toegankelijkheid
Wierdenland & Waddenkust

Pelgrimsoord de Helwerder wierden

Oude wierde gericht onderhouden

logogronlandschap

Stichting Groninger Landschap

Usquert
Usquert
  • Wat houdt het project in?

    Het opknappen van een tweekoppige wierde, een negende-eeuwse pelgrimsoord

  • Waarom?

    Omdat doorlopend gericht onderhoud nodig blijft

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

Pelgrimsoord de Helwerder wierden

De eerste predikers die in Noord-Groningen het Christendom kwamen brengen, trokken van wierde naar wierde. Ook hebben ze de boerennederzetting Helwerd aangedaan. In de negende eeuw genas Liudger, de latere bisschop van Münster’, hier de heidense zanger Bernlef van zijn blindheid. Dit wonder bleef niet onopgemerkt: de tweekoppige wierde trekt nog steeds pelgrims uit alle windstreken.

Het Groninger landschap heeft de wierden in 1997 flink opgeknapt. Er is een parkeerplaats aangelegd en een informatiepaneel geplaatst. Een bankje achter de wierden geeft zicht op het kerkje van Rottum, een dorpje ten zuiden van Helwerd. Dit bescheiden kerkje kwam in de plaats van een indrukwekkend klooster dat in de 13e eeuw werd gesticht door de Benedictijnen. Middels gericht onderhoud houdt het Groninger Landschap het gebied zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat. Schapen worden ingezet om de wierden open te houden en daarmee goed zichtbaar en beleefbaar.

De Helwerder Wierden liggen langs de weg van Kantens naar Usquert, tussen Rottum en Usquert, achter Theater Bernlef.

KERNKARAKTERISTIEKEN WIERDENLAND & WADDENKUST

Dit project heeft betrekking op een aantal kernkarakteristieken van het Wierdenland & Waddenkust. Die kernkarakteristieken zijn uiteengezet in de gebiedsbiografie.

  • De samenhang en het contrast tussen de grootschalige openheid van de kweldervlaktes en de besloten dorpen op de kwelderwallen en de hoger gelegen wierden, samenvallend met voormalige kustlijnen
  • Opstrekkende verkaveling dijkenlandschap en onregelmatige verkaveling wierdenlandschap
  • De schaal en het karakter van de historisch gegroeide dorpsstructuur van de wierdendorpen
  • Resten van Middeleeuwse steen- en kalkovens, tichelgaten en kleiwinningsputten en latere grotere steenfabrieken, de tichelwerken