-
Wat houdt het project in?
Landschapsbeheer Groningen hangt 80 kunstnesten op voor de ransuil en organiseert meerdere excursies voor bewoners. Daarnaast ontwikkelen we flyers en filmpjes, zodat bewoners zelf aan de slag kunnen voor de ransuil.
-
Waarom?
Het gaat niet goed met de ransuil, sinds 1990 is de populatie gehalveerd en op de Lijst Groninger Soorten en Habitats van de provincie Groningen krijgt de ransuil de stoplichtkleur rood, categorie 4: de trend is negatief en bestaand beleid is onvoldoende. Kortom, er is actie nodig!
-
In welke fase bevindt het project zich?
In uitvoering
Het gaat niet goed met de ransuil. Om de ransuil te helpen heeft Landschapsbeheer Groningen, samen met de Werkgroep Ransuilen in Groningen, dit project opgezet.
Nestgelegenheid creëren
Binnen dit project richten we ons op het verbeteren van de nestgelegenheid voor de ransuil. De ransuil kan namelijk zelf geen nest bouwen; hij broedt in oude ekster- of kraaiennesten. Die nesten kan hij slechts 1 à 2 jaar gebruiken. Bovendien zijn kraaien en eksters geen geliefde vogels, waardoor hun nestbouw regelmatig verstoord wordt. Oude kraaiennesten worden ook gebruikt door een concurrent van de ransuil: de nijlgans.
Binnen het project hangt Landschapsbeheer Groningen in samenwerking met klimmer Jelco van Beek van Boomwerker 80 kunstnesten op in de gemeenten Westerwolde, Westerkwartier en Oldambt. We hangen twee soorten manden op: 40 manden met een dakje tegen nijlganzen en 40 manden zonder dakje. De geplaatste manden worden vervolgens gemonitord door bewoners en vrijwilligers.
Zelf aan slag voor de ransuil
Onderdeel van dit project is ook om de bewoner zelf handvatten te reiken om in actie te komen voor de ransuil. We verstrekken informatie via lezingen, excursies, flyers en filmpjes. Ook werven we vrijwilligers voor het project.