Sla menu over Meer over toegankelijkheid

Villa De Vennen in Haren

Tuin van villa terug in oorspronkelijke staat

  • Wat houdt het project in?

    Het in ere herstellen van de tuin van villa De Vennen in Haren

  • Waarom?

    Omdat de oorspronkelijke stijl van de tuin (zoals opgeleverd na de bouw in 1920) was verdwenen

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

Villa De Vennen in Haren

In 1920 werd Villa de Vennen gebouwd in opdracht van de heer Niemeyer, directeur van de gelijknamige tabakfabriek in Groningen. Het ontwerp is van Wittop-Koning, die meer villa’s in Haren heeft ontworpen. De woning is gebouwd in traditionele Engelse landhuisstijl, direct herkenbaar aan de nis van de entree, roedeverdeling van de raampartijen en strakke luiken. Ondanks het feit dat de villa als kantoor in gebruik is, zijn er nog veel kenmerkende stijlelementen aanwezig. Zo zijn door het pand heen de authentieke 8-ruits binnendeuren aanwezig. Entree, oorspronkelijke woonkamer, keuken en studeerkamer hebben nog de houten betimmering rond de ramen en op de wanden. In de entree ligt ook nog de originele zwart-witte tegelvloer.

Tuin in originele staat

De tuin is een ontwerp van Jan Vroom uit Glimmen en ziet er inmiddels weer bijna uit zoals aangelegd bij de bouw van de villa. De tennisbaan en vijver zijn verwijderd om hier weer het verloren gegane rosarium aan te leggen.

Het huis bleef ruim vijfentwintig jaar in bezit van de familie Niemeyer. Nu is het in bezit van Het Groninger Landschap, dat het sinds 2001 gebruikt als kantoor.

KERNKARAKTERISTIEKEN GORECHT

Dit project heeft betrekking op een aantal kernkarakteristieken van Gorecht. Die kernkwaliteiten zijn uiteengezet in de gebiedsbiografie.

  • De schaal en het karakter van de historisch gegroeide parkachtige esdorpenstructuur op de Hondsrug met een oorsprong in de Romeinse tijd, met afwisselend essen, bossen, graslanden en met naast sobere boerderijen en keuterijen ook statige bebouwing in de vorm van buitenplaatsen, villa’s, villawijken en later meer sub-urbane woonbebouwing